To metoda przyrządzania pokarmów, zwana inaczej sous vide, jest ona ostatnio bardzo popularna. Wymyślili ją kucharze pochodzący z Francji. Przygotowywanie potraw w taki sposób opiera się na powolnej obróbce termicznej żywności w niskiej temperaturze. Służą do tego również specjalne urządzenia do gotowania próżniowego, które ułatwią cały proces. Co ważne, przed włożeniem do wrzącej wody, należy zamknąć żywność w odpowiednich woreczkach, by uzyskać lepszy efekt końcowy. Sprawdźmy, jakie są zalety takiej metody przyrządzania jedzenia.
Na czym polega metoda gotowania próżniowego – sous vide?
Zwolennicy takiego sposobu gotowania przekonują, że sous vide pozwala na wyciągnięcie najlepszych z możliwych walorów smakowych i zdrowotnych z przyrządzanych posiłków. Inne sposoby obróbki nie są w stanie uzyskać takich efektów. Sukces jest gwarantowany, dzięki umieszczeniu żywności w hermetycznie zamkniętym opakowaniu i gotowaniu go na wolnym ogniu. Czas grzania i temperatura są zależne od tego, jakiego rodzaju żywności się używa.
Jeszcze niedawno tak przyrządzone potrawy, można było zjeść tylko w najbardziej renomowanych restauracjach. Zmieniło się to, ponieważ obecnie mamy na rynku urządzenia do gotowania próżniowego, które pozwalają na przygotowywanie dań tą innowacyjną metodą w domowym zaciszu.
Urządzenia do gotowania próżniowego
Aby jedzenie przygotowywane metodą sous vide zachowało naturalny smak i jakość, należy je równomiernie poddawać dość niskiej temperaturze wrzenia, ponieważ tylko ona pozwala na wydobycie wszystkich atutów smakowych. Warto przetestować urządzenia do gotowania próżniowego, by samemu stać się nowatorskim kucharzem. Oto kilka sprzętów stosowanych w tej innowacyjnej metodzie:
- bemar;
- cyrkulator;
- cyrkulator zanurzeniowy;
- piec do gotowania w niskich temperaturach;
- urządzenie do gotowania próżniowego.
Korzystając z powyższych sprzętów, warto także zaopatrzyć się w dodatkowe gadżety, bez których nie da się poprawnie ugotować dań w myśl metody sous vide, są to m.in.:
- woreczki próżniowe;
- zgrzewarka;
- pakowarka;
- kulki izolacyjne, pełniące funkcję pokrywki.
Zalety gotowania sous vide
Gotowanie metodą próżniową ma sporo zalet, które przyczyniają się do tego, że jest to coraz bardziej popularna forma obróbki termicznej. Wielu kucharzy jest jej zwolennikami i sumiennie praktykują ją w swoich restauracjach. Poniżej przedstawiamy najważniejsze zalety przyrządzania dań francuską sposobem sous vide.
Wydobycie smaku i walorów zdrowotnych
Dzięki temu, że żywność jest w hermetycznie zamkniętym opakowaniu, dania zachowują intensywny smak, kolor i strukturę. Wszystkie soki z jedzenia zostają w worku, co przyczynia się do zachowania jak najwyższej jakości dań. Dodatkowo, za sprawą tej metody, w daniach pozostają liczne witaminy, mikro- i makroelementy oraz składniki odżywcze.
Przedłużona trwałość
Podczas gotowania próżniowego dochodzi do pasteryzacji, dzięki temu wydłuża się termin ważności jedzenia. Jest to związane z tym, że produkty są pakowane próżniowo i tlen nie dostaje się do żywności, dlatego nie zachodzi utlenianie. To jedna z ważniejszych zalet metody sous vide, ponieważ można w ten sposób wydłużyć przydatność do spożycia przygotowywanych dań.
Uniwersalność
Przyrządzanie pokarmów metodą próżniową jest doskonałe dla wszystkich rodzajów produktów m.in. dla mięs, ryb, owoców, warzyw, a nawet dla owoców morza. Urządzenia do gotowania próżniowego nadadzą się zarówno w miejscach żywienia zbiorowego, jak i małej domowej kuchni.