Kompleksowe wyposażenie kuchni to bez wątpienia kwestia priorytetowa dla wszystkich właścicieli restauracji, które każdego dnia obsługują dużą liczbę gości. Pomieszczenie kuchenne to bowiem serce każdego lokalu gastronomicznego, w którym szefowie kuchni dokładają wszelkich starań do tego, by codziennie serwować swoim gościom troskliwie przyrządzane potrawy. Przygotowywanie (często dość rozbudowanego) menu to jednak nie lada wyzwanie, które – obok umiejętności kulinarnych i znajomości sztuki kuchennej – wymagają jednak poświęcenia sporej ilości czasu. W jaki sposób przyśpieszyć ten proces, by jeszcze sprawniej serwować popisowe dania, ułatwiając przy tym pracę w kuchni i podnosząc poziom zadowolenia gości? Sprawdź, jak szatkownice i akcesoria kuchenne mogą odmienić komfort pracy każdego kucharza.
Profesjonalne wyposażenie restauracji – czego potrzebujesz?
Chcąc udać się na kulinarną ucztę do restauracji i szukając najlepszego miejsca do spędzenia miłego wieczoru, z pewnością zwracasz uwagę przede wszystkim na rodzaj serwowanej kuchni, a także wystrój lokalu, będący obietnicą nastrojowej atmosfery. To bez wątpienia dwa kluczowe elementy każdej restauracji, jednak warto pamiętać, że poszczególni restauratorzy muszą z podobną troską zaplanować również szereg innych, w równym stopniu ważnych kwestii. Na liście istotnych spraw najwyższe miejsce zajmuje profesjonalne wyposażenie kuchni, która powinna zawierać wszystkie niezbędne sprzęty i urządzenia, pozwalające kucharzom na przygotowywanie nawet najbardziej wymyślnych potraw. Brak odpowiednich akcesoriów kuchennych może bowiem znacząco obniżyć jakość i komfort pracy oraz wydajność pracowników.
Co więcej, profesjonalnie przygotowane wyposażenie gastronomiczne daje zdecydowanie większe możliwości produkcyjne. Dobrej jakości urządzenia kuchenne (np. szatkownice i akcesoria) pozwalają na sprawne serwowanie posiłków, co z pewnością docenią wszyscy goście. Odpowiednie wyposażenie kuchni wiąże się jednak z jeszcze kilkoma istotnymi korzyściami, m.in.:
- odciąża obsługę kuchni w czasochłonnych obowiązkach, co jest szczególnie ważne w lokalach gastronomicznych, które cieszą się dużą popularnością i są licznie odwiedzane, a pracownicy restauracji muszą sprawnie realizować wiele zamówień jednocześnie;
- gwarantują wygodę użytkowania dzięki dużej funkcjonalności i prostej obsłudze;
- zapewniają wysoki poziom bezpieczeństwa (wiele profesjonalnych urządzeń kuchennych posiada specjalne mechanizmy zabezpieczające);
- automatyzują i przyśpieszają pracę w kuchni.
Poniżej znajdziesz listę kilku akcesoriów kuchennych, które z pewnością przydadzą się w każdej restauracji.
Szatkownice i akcesoria
Szatkownice (i akcesoria) gastronomiczne to urządzenia, które są przeznaczone do szybkiej obróbki produktów. Sprzęt tego typu pozwala wygodnie i bezpiecznie ciąć, rozdrabniać, mieszać i miażdżyć. Świetnie sprawdzi się do obróbki zarówno mięsa, jak i owoców oraz warzyw. Szatkownice są cenione przez szefów kuchni przede wszystkim dlatego, że skutecznie odciążają personel w żmudnych czynnościach, które w przypadku obróbki ręcznej zajęłyby zdecydowanie więcej czasu. Co istotne, szatkownice i akcesoria gwarantują bezpieczeństwo użytkowania, ponieważ posiadają mechanizmy zabezpieczające (m.in. automatyczne wyłączanie napędu i antypoślizgowe podstawki).
Przemysłowe obieraczki
Tak jak trudno wyobrazić sobie szybką obróbkę produktów bez szatkownic i akcesoriów, tak nie sposób skazać personel kuchni na ręczne obieranie warzyw w restauracji, w której codziennie przygotowuje się duże ilości potraw. Obieranie warzyw czy owoców bez profesjonalnego narzędzia pochłonęłoby bowiem bardzo dużo czasu i zasobów. Przemysłowe obieraczki skutecznie przyśpieszają natomiast cały proces i są o wiele bezpieczniejszym rozwiązaniem, niwelującym ryzyko skaleczenia.
Krajalnice
Krajalnice to kolejne przydatne urządzenie, które pozwoli serwować nie tylko pyszne w smaku dania, ale również wysoce estetyczne kompozycje. Dzięki niemu zadbasz o perfekcyjne podanie mięsa, wędlin, serów, warzyw czy owoców.