Mroźne miesiące potrafią wpływać na nastrój wielu osób – brak słońca, zmienna pogoda i przejmujący chłód to tylko niektóre z powodów, dla których spora część ludzi nie jest zwolennikami zimy. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów na umilenie tego mało przyjemnego czasu w roku. Jednym z najbardziej niezawodnych są smakołyki czekoladowe, szczególnie w formie płynnego i gorącego napoju. Czekolada do picia to absolutny hit okresu jesienno-zimowego. Ten rozgrzewający i słodki płyn potrafi poprawić nastrój nawet w najbardziej ponure i chłodne dni. Zrobienie dobrej gorącej czekolady to jednak niemały wyczyn – niezwykle istotne są odpowiednie proporcje oraz wysoka jakość składników, a także profesjonalny sprzęt. Właśnie dlatego tak dużo osób decyduje się na zakup tego napoju w kawiarniach. Sprawdź, czy zakup czekoladziarki to dobry pomysł dla Twojego lokalu!
Czekoladziarki do kawiarni – czy warto?
Już od października internauci starają się znaleźć dobry punkt na mapie gastronomicznej swojego miasta, w którym napiją się pysznej gorącej czekolady. Ich oczekiwania względem tego napoju są wysokie – oczekują gęstego i mocno czekoladowego płynu, a nie mocniejszej wersji kakao. Osiągnięcie trunku o takich cechach jest możliwe tylko i wyłącznie z użyciem profesjonalnej czekoladziarki.
Pokolenie osób wychowujących się w czasach social mediów uwielbia wstawiać zdjęcia najbardziej spektakularnych propozycji podań gorącej czekolady na swoich profilach. Często oznaczają przy okazji lokal, w którym zdecydowali się przetestować swój ulubiony zimowy napój. To darmowa reklama Twojej kawiarni! Biorąc pod uwagę bardzo wysoką popularność gorącej czekolady, inwestycja w odpowiedni sprzęt oraz składniki wydaje się dobrym posunięciem. Nie tylko rozszerzysz swoje menu o ciekawe pozycje (gorącą czekoladę można podawać z przeróżnymi dodatkami – więcej informacji o tym znajdziesz pod koniec artykułu), ale również otworzysz się na zupełnie nową grupę docelową!
W każdej kawiarni, która serwuje dobrej jakości gorącą czekoladę, aromat tego napoju czuć od razu po przekroczeniu progu lokalu. Czekoladziarka to niewielkie urządzenie, które składa się przeważnie z przezroczystego naczynia, w którym umieszcza się czekoladę, oraz części odpowiadającej za podgrzewanie płynu. Gdy uruchomi się sprzęt, zaczynają działać specjalne mieszadła, niedopuszczające do powstania niesmacznych i mało estetycznych kożuchów z mleka. Aby nalać gorącą czekoladę do filiżanki, wystarczy podstawić naczynie i zwolnić przycisk.
Jaką czekoladę wybrać do czekoladziarki?
Dobrej jakości składniki to połowa sukcesu do stworzenia pysznej gorącej czekolady. Wyżej w artykule zostało już wspomniane, że tego typu trunek to nie mocniejsza wersja kakao. Zimowy napój uwielbiany przez wiele osób to bowiem roztwór składający się z płynnej czekolady oraz mleka lub śmietanki. Najbardziej polecaną opcją do użycia w czekoladziarce, są gotowe, rozpuszczone już czekolady w kartonikach. Dzięki takiemu rozwiązaniu zaoszczędzisz czas na roztopienie tabliczki tej słodkiej przekąski i szybciej zaserwujesz klientom ich ulubiony napój.
Sprawdzone dodatki do pysznej gorącej czekolady
Wielbiciele gorącej czekolady dzielą się na dwa typy: fani tradycyjnej, czystej wersji tego napoju oraz amatorzy wszelakich dodatków. Jeśli decydujesz się na zakup czekoladziarki do Twojej kawiarni, warto uwzględnić różne formy podania zimowego trunku. O ile wersja podstawowa z pewnością nie będzie stanowić problemu (można serwować jednego dnia napój stworzony z mlecznej czekolady, a następnego z czekolady gorzkiej), o tyle odpowiednie skomponowanie dodatków może być dla niektórych wyzwaniem. Doskonałym urozmaiceniem dla słodkiej czekolady będzie szczypta chili. Ta ostra papryczka przełamie główne nuty gorącej słodkości i sprawi, że całość nabierze wyjątkowego charakteru. Idealnym dodatkiem będą również różnego rodzaju owoce w likierze. Wiśnie, maliny, truskawki – wszystkie kwaśniejsze gatunki wprowadzą nowe nuty do kompozycji i z pewnością takie pozycje w menu znajdą wielu zwolenników. Jeśli masz ochotę na eksperymenty, możesz spróbować połączyć gorącą czekoladę z solonymi przekąskami (np. pistacjami, czy innymi rodzajami orzechów).