Lepka, słodka i jadalna pajęczyna na patyku to wspomnienie, które posiada niemal każda dorosła osoba. Kto z nas w dzieciństwie nie marzył o posiadaniu własnego urządzenia do przyrządzania waty cukrowej? Jeszcze kilkanaście lat temu dostępne tylko dla wybranych – przeważnie obwoźnych sprzedawców na rynkach dużych miast – dzisiaj może zagościć w naszych domach i przynieść frajdę całej rodzinie. Na co zwrócić uwagę, wybierając urządzenie do waty cukrowej? Sprawdź w naszym poradniku.
Czym jest urządzenie do waty cukrowej?
Jak nietrudno się domyślić, urządzenie do waty cukrowej to sprzęt, który pozwala w domowych warunkach przyrządzić ten rozpływający się w ustach smakołyk. Przeważnie ma kształt przypominający fontannę lub bęben. Obecnie na rynku domowego sprzętu AGD dostępne są maszyny do waty cukrowej w bardzo zróżnicowanych kolorach, dzięki czemu nie tylko nadadzą słodyczy rodzinnym popołudniom, ale także staną się elementem dekoracyjnym w kuchni urządzonej w estetyce retro. Domowe modele różnią się od egzemplarzy, którymi dysponują uliczni sprzedawcy, również rozmiarem. Z oczywistych względów takie urządzenia do waty cukrowej muszą być odpowiednio mniejsze, co też wpływa na mniejszy pobór prądu.
Działanie domowej maszyny do waty cukrowej nie różni się zanadto od pracy sprzętu profesjonalnego. Do pojemnika wskazanego przez producenta należy wsypać cukier. Urządzenie podniesie jego temperaturę, dzięki czemu zacznie się on ciągnąć. Wówczas trzeba go schłodzić, a substancja przyjmie konsystencję waty. Obniżenie temperatury następuje w efekcie działania nawiewu powietrza. W tym momencie konieczne jest skorzystanie z drewnianego patyczka. Obracając go nad włączoną maszyną można zebrać i uformować watę w doskonale wszystkim znany kształt.
Na co zwrócić uwagę wybierając urządzenie do waty cukrowej?
Szukając idealnego urządzania do waty cukrowej, należy koniecznie wziąć pod uwagę własne potrzeby. Czym innym jest bowiem sprzęt wykorzystywany sporadycznie w domu, a czym innym element wyposażenia małej gastronomii. Na jakie aspekty należy zwrócić szczególną uwagę?
Moc
Moc potrzebna do pracy maszyny wynika z konieczności ogrzania, a następnie schłodzenia cukru. Moment podnoszenia temperatury wymaga stosunkowo wysokiego poboru prądu. Moc urządzenia do waty cukrowej jest uzależniona od konkretnego modelu i może się wahać pomiędzy 450 a 1000 W.
Zasilanie
Każde urządzenie, które pozwala przygotować domową watę cukrową, potrzebuje prądu. Nie ma możliwości, by sprzęt taki działał na baterię czy akumulator, ponieważ byłoby to zwyczajnie nieopłacalne. Większość podłącza się do gniazdka, jeśli jednak urządzenie do waty cukrowej ma być mobilne, rozwiązaniem może być skorzystanie z butli z gazem, która wygeneruje ciepło potrzebne do rozpuszczenia cukru.
Rozmiary
Jak można się spodziewać, urządzenie do waty cukrowej, podobnie jak każde inne AGD, będzie zajmowało jakąś przestrzeń. Wymiary i waga są istotne z uwagi na konieczność przechowywania – niezależnie od tego, czy będzie schowana w szafie, czy planujemy ją wyeksponować na blacie kuchennym.
Wygląd
W przypadku, kiedy urządzenie do waty cukrowej będzie stało w widocznym miejscu lub ma służyć do obsługi imprez, warto zwrócić również uwagę na wygląd. Szczególnie interesujące są modele, które nawiązują do stylistyki retro.
Jaki jest koszt domowej maszyny do waty cukrowej?
Wydatek związany z zakupem domowego urządzenia do waty cukrowej może być bardzo zróżnicowany. Od stosunkowo niewielkich kosztów w wysokości około 50 złotych aż po kilkaset, nawet do 1000. Tak duża rozpiętość cenowa wynika z parametrów i możliwości konkretnego urządzenia.